16. 5. 2024   |   svátek má Přemysl
 

Výživová poradna › Svíčková na smetaně

Název Množství a jednotka
hovězí svíčková 1 kg
mrkev 1 ks
petržel 1 ks
malý celer 1/2 ks
cibule 1 ks
Zobrazit všechny ingredience

domácí knedlík

Název Množství a jednotka
houska 10 ks
oběd
Porce: 1
Kuchyně: česká
Příprava: 20 min.
Vaření: 50 min.
Lukáš Veselý




Postup
Hovězí maso očistíme, odblaníme a prošpikujeme slaninou - do masa nožem nařízneme kapsy, do kterých vložíme plátky špeku. Maso ze všech stran osolíme a vložíme do pekáčku. Očistíme zeleninu a nakrájenou na menší kousky ji přidáme k masu společně s kořením. Zavážu koření do kousku sterilní gázy, ať to pak nemusím lovit, po upečení ji celou vyjmu a vyhodím. Samozřejmě lze použít i uzaviratelné sítko na čaj, ale pro mne je to pohodlnější takhle. Maso pokapeme roztopeným máslem a dáme do lednice odpočinout nejlépe přes noc.
Druhý den podlijeme 2 dl vývaru nebo studené vody a dáme péct. Doba pečení je závislá na troubě a kvalitě masa, obvykle 1 1/2 až dvě hodiny. Jakmile je maso měkké, vyjmeme jej, vytáhneme koření, zeleninu pomixujeme nebo propasírujeme, přendáme do většího hrnce a dáme vařit. Přidáme mouku rozmíchanou v trošce mléka, smetanu ke šlehání, dolijeme mlékem a povaříme asi 15 minut. Dochutíme solí, cukrem a po kapkách citronovou šťávou. Můžeme přidat lžičku plnotučné hořčice. Maso nakrájíme přes vlákno na plátky, vložíme zpět do omáčky a necháme prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citronu a lžičkou brusinkového kompotu.



Další fotografie
 


RECEPTY

Salát z opečené zeleniny

Postup: Na olivovém oleji opečeme nakrájený česnek a na plátky nakrájenou cibuli.... zobrazit recept

RECEPTY

Broskvová marmeláda

Postup: Broskve omyjeme a vypeckujeme. Nakrájíme na menší kousky, dáme do většího... zobrazit recept

RECEPTY

Brokolice zapečená se sýrem

Postup: Brambory oškrábeme a v celku dáme vařit. Osolíme, okmínujeme. Vaříme asi 10... zobrazit recept

RECEPTY

Srdce po vídeňsku

Postup: Srdce nakrájíme na kousky a uvaříme s bobkovým listem, 8 kuličkami pepře (dáme... zobrazit recept

RECEPTY

Kovbojské krůtí maso s hráškem a pečenou rýží

Postup: Jasmínovou rýži dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a uvaříme... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Jak na to?

Především si musíme určit priority. Pokud se nedokážeme vzdát svého... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurace F-club

F-club je nekuřácké společenské a rehabilitační centrum v Ostravě-Mariánských...